
ŚWIĘTO DYNI
31 października w ramach projektu „Trzymaj formę” uczniowie naszej szkoły w czasie trzeciej przerwy uczestniczyli w degustacji pysznych przetworów i dań z dyni. Próbowali dżemów dyniowych, zupy krem z ziarnami słonecznika i kulkami ptysiowymi, ciast, placuszków. Wielu z nich przełamało swoje uprzedzenia, a po skosztowaniu smakowitości twierdziło, że nie spodziewali się, iż z dyni można zrobić coś tak pysznego.
Drugą atrakcją Dnia Dyni była wystawka książek o zdrowym żywieniu i medycynie naturalnej, które ze szczególnym zainteresowaniem wertowali młodsi uczniowie.
Tak obchodzony Dzień Dyni jest doskonałą alternatywą dla obcych trendów coraz częściej zastępujących nasze polskie tradycje.
DziękujemyPaniom: Teresie Rybskiej, Wioletcie Nastuli, Lidii Kutkiewicz, Małgorzacie Starzyńskiej (mamie Weroniki) oraz Mirosławie Kalinowskiej, które przygotowały specjały, a członkom SK PCK za zorganizowanie całej imprezy.